Jak začít s kompostováním?

Pokud chcete využít organický odpad z vaší kuchyně a zahrady a získat z něj cenné hnojivo pro vaše rostliny, můžete začít s kompostováním. Kompostování je proces, při kterém se bioodpad rozkládá za pomoci mikroorganismů, houb a červů a vytváří tak humus, který je bohatý na živiny a organickou hmotu. Kompostování má mnoho výhod, jako je snížení množství odpadu, zlepšení kvality půdy, úspora vody a peněz a podpora biodiverzity. Jak tedy začít s kompostováním? Zde je několik kroků, které byste měli dodržet:

Vyberte si vhodný kompostér na https://www.zahonyakompostery.cz/. Velikost kompostéru by měla odpovídat množství bioodpadu, který produkujete, a prostoru, který máte k dispozici.Ke správnému výběru vám pomůže naše široká škála rozměrů. Výhodou našich kompostéru je to, že se dají stohovat do výšky a proto vám ušetří místo a peníze. Náš kompostér si můžete postupně zvětšovat. Obecně platí, že čím větší je kompostér, tím lépe se udržuje teplota a vlhkost potřebné pro rychlé kompostování. V naší nabídce najdete velikost až 120cm x 120cm.

Umístěte kompostér na vhodné místo. Kompostér by měl stát na rovném a pevném podkladu, ideálně na zemi. Tím zajistíte přirozenou cirkulaci vzduchu a pronikání červů do kompostu. 

Založte kompost vrstvením materiálů. Aby byl kompost vyvážený a bohatý na živiny, je třeba do něj dávat různé druhy bioodpadu v určitém poměru. Obecně se doporučuje střídat vrstvy zeleného materiálu (např. tráva, listí, ovoce, zelenina) s vrstvami hnědého materiálu (např. sláma, piliny, papír, karton). Zelený materiál dodává kompostu dusík a vlhkost, zatímco hnědý materiál dodává uhlík a vzduch. Ideální poměr je asi 2:1 ve prospěch zeleného materiálu. Při vrstvení byste měli každou vrstvu lehce navlhčit a promíchat s trochou zahradní půdy nebo starého kompostu. To urychlí kolonizaci mikroorganismů a červů.

Použijte hotový kompost pro zlepšení půdy a růstu rostlin. Kompost je hotový, když je tmavě hnědý, drobivý, vlhký a má příjemnou zemitou vůni. Tento proces může trvat od několika týdnů do několika měsíců v závislosti na typu a množství materiálů, teplotě, vlhkosti a vzdušnosti. Hotový kompost můžete použít jako přírodní hnojivo pro vaše rostliny, jako mulč pro potlačení plevelů a udržení vlhkosti půdy, nebo jako součást substrátu pro sazenice nebo květináče. Kompost byste měli aplikovat na půdu na jaře nebo na podzim, kdy je půda vlhká a teplá. Množství kompostu závisí na druhu rostliny a stavu půdy. Obecně se doporučuje nanést vrstvu 2-5 cm kompostu na povrch půdy a jemně ji zapravit.

Začít s kompostováním není těžké ani nákladné. Stačí si pořídit vhodný kompostér z naší široké nabídky, umístit ho na správné místo, vrstvit různé druhy bioodpadu, pečovat o kompost a využít ho pro zlepšení půdy a růstu rostlin. Tím nejen ušetříte peníze za umělá hnojiva, ale také přispějete k ochraně životního prostředí a snížení produkce odpadu. Kompostování je jednoduchý a efektivní způsob, jak recyklovat organický materiál a vytvořit cenný zdroj pro vaši zahradu.